Loading...

Bezienswaardigheden in Istanbul die de moeite waard zijn om te bezichtigen.

In Istanbul is zoveel moois te beleven, van de grote bazaars tot heel veel dagtripjes die u kunt doen.

Hieronder 3 van de bekendste bezichtigingen.

Sultan Ahmed moskee

De Sultan Ahmetmoskee (Turks: Sultanahmet Camii) of de Blauwe Moskee is een moskee in Istanbul. De naam “Blauwe Moskee” is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje İznik (İznik-keramiek) die te zien zijn aan de binnenkant van de moskee. Van buiten is de moskee grijs van kleur.

De moskee ligt tegenover de Hagia Sophia, en werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmed Igebouwd en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul.

Aya Sofia moskee

De Hagia Sophia of Aya Sophia (Grieks: Ἁγία Σοφία; “heilige wijsheid”, Turks: Ayasofya) is een voormalige kathedraal (gedurende de hele periode van 537 – 1453 de grootste ter wereld) en moskee in de Turkse stad Istanbul. Tegenwoordig is het een museum. De Hagia Sophia bevindt zich in het oude stadscentrum op het Europese deel, vlak bij de Sultan Ahmetmoskee, de Hippodroom en het Sarnici-waterreservoir. De wijk waar de Hagia Sophia ligt heet Sultanahmet.

Het gebouw staat vanwege de bijzondere geschiedenis en architectuur ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wensput in Istanbul

Als je Inferno van Dan Brown hebt gelezen, kun je niet naar Istanbul gaan zonder de bloedrod uitgelichte Basilica Cisterne bezocht te hebben. Met de achtervolgingsscènes in het achterhoofd.

Het ingangsgebouwtje was iets moeilijker te vinden dan de prominent aanwezige Hagia Sophia, maar lag er gelukkig in de buurt; dat wist ik ook nog wel uit de literaire thriller, die af en toe iets (te veel) weg heeft van een reisgids. Het was er gelukkig niet druk en dat een bezoekje aan de cisterne iets weg heeft van een mystieke ervaring, zoals in de ‘echte’ reisgids stond, klopt wel. Dat werd nog eens versterkt door de zachte klassieke muziek die ze er draaiden.

De weg naar de wensput en de Medusahoofden kon ik ook blindelings vinden (uit de roman wist ik al dat je gewoon de bordjes moest volgen). Mijn zoon vond dat het thrilling effect van het ondergrondse gebouw nog best wat verhoogd zou kunnen worden door in plaats van de ongevaarlijke vissen die nu in de cisterne onder de vlonders door zwemmen, piranha’s te plaatsen.